دستورات لینوکس قسمت دوم

امروز بیش از پیش در دستورات لینوکس عمیق خواهیم شد ..

دستور echo

به چند کاربرد این دستور  از مجموعه دستورات لینوکس خواهیم پرداخت:

مورد اول :هر آنچه که روبروی echo تایپ کنیم برای ما بر می گرداند.این دستور به صورت پیش فرض فاصله های طولانی بین کاراکترها را چاپ نمی کند. برای اینکه فاصله ها همانند الگو های ما چاپ شوند باید آنها را بین ” ” بگذاریم.

 

مورد دوم :در لینوکس برای تعریف متغیر محدود به آن نیستیم تا قبل از تعریف متغیر نوع آن را مشخص کنیم و می توانیم هر نوع متغیری  تعریف کنیم .می‌توانیم با دستور echo متغیر را صدا بزنیم.با این تفاوت که برای صدا زدن متغیر از علامت $استفاده می کنیم.با قرار دادن علامت $ می‌توانیم درون یک متغیر را ببینیم.در لینوکس متغیرعلامت سوال “؟” را داریم که با خروجی گرفتن از آن عددی با عنوان  exit code دریافت خواهیم کرد که مربوط به آخرین دستور اجرا شده در ترمینال است.

 

 

در مثال بالا پس از زدن دستوری که به درستی اجرا شده عدد ۰ به عنوان خروجی نشان داده می‌شود و در مرحله بعد پس از زدن دستوری که به درستی خروجی نخواهد داشت(به این دلیل که دایرکتوری مذکور وجود ندارد) عدد ۲ نمایش داده می‌شود که هر عدد غیر از صفر معنی خاصی دارد که در دوره های بعد به آنها خواهیم پرداخت.

 

متغیر PATH در دستورات لینوکس

متغیری شامل آدرس هایی  که با کولن جدا شده اند.هر دستور هنگام اعمال شدن به ترتیب اولویت آدرس ها را چک کرده و از آنجا فرا خوانی می‌شود.(توجه داشته باشید تمام حروف باید بزرگ نوشته شوند)

 

 

بعضی از دستورات در چند دایرکتوری بصورت همزمان وجود دارند.برای اینکه متوجه شویم از کدام دایرکتوری دستور ما صدا زده شده از

which [program]

استفاده می‌کنیم.

در فرکیان تک پادکست اشاره کردیم که هر دستور در حقیقت برنامه ای است که ما آن را فرا خوانی می‌کنیم.برای اینکه بفهمیم چه فایل هایی دیگری دست به دست هم میدهند تا دستور فراخوانی شده ما اجرا بشود از دستور

Whereis [program]

 استفاده خواهیم کرد.

دفترچه راهنمای دستورات لینوکسmanual

هر دستور در لینوکس مانند وسایلی که به تازگی خریداری می کنید دارای دفترچه راهنما یا manual است.برای مشاهده این راهنما از man به عنوان آرگومان صفر و دستور مورد نظر را به عنوان آرگومان یک استفاده می کنیم. در دستور العمل از سوییچ ها، ورژن،سازنده و …. می‌باشد.دستور info مشابه man  بوده با این تفاوت که دارای ساختار جمله بندی متفاوتی است.

برای سرچ کلمه مورد نظر در دفترچه راهنما کلید”/”رافشرده و حرف یا لغت مورد نظر خود را تایپ کرده و کلید enter را فشار دهید.کلمه مورد نظر برای شما هایلایت خواهد شد.

جابجایی بین دایرکتوری دستورات لینوکس

برای change directory از دستور cd به عنوان آرگومان صفر و آدرس مسیر دوم ( در خاطر داشته باشبد آدرس با / شروع می‌شود) برای مثال

Cd /boot

تا مقاله ی بعد خدا یار و نگهدارتان باشد

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *