تابع چیه ؟
به صورت کلی تابع (Function) یه مفهوم ریاضی که رابطه بین دو مجموعه مجزا رو به ما نشون میده . توابع ورودی های مختلفی نظیر اعداد ، حروف یا انواع دیگه ای از داده ها رو میگیره و بعد از انجام یه سری فراید منظم یک خروجی مشخص به ما برمیگردونه .
این نکته هم یادتون باشه که هروقت یه ورودی (input)به تابع بدیم فقط و فقط یک خروجی (output) مشخص و ثابت به ما میده و توی تابع هیچوقت یک ورودی نمیتونه دو یا چند خروجی داشته باشه .
توابع در پایتون :
Function توی پایتون مجموعه ای از عبارت های مربوط به هم در راستای رسیدن به یک هدف مشخصه .
تابع درواقع با تقسیم کردن برنامه ها به واحد های کوچیک تر باعث طبقه بدی ، ایجاد نظم و جلوگیری از افزونگی برنامه ها میشه . یعنی با استفاده از تابع ما میتونیم یکبار مفهومی رو تعریف کنیم و بار ها از اون استفاده کنیم و دیگه نیازی به تکرار نداشته باشیم .
به بیان دیگه ( Python Functions ) یا همان توابع پایتون ساختار هایی هستن که برای جلوگیری از تکرار در برنامه نویسی استفاده میشن. این ساختار شامل یک اسم و یک بلاک از دستوراته که توسط برنامه نویس تعریف شده و میتونیم هروقت که نیاز شد اونو فراخوانی کنیم .
انواع تابع :
به طور کلی توابع در پایتون به دو دسته زیر تقسیم میشن .
۱ – توابع داخلی یا کتابخانه ای (Built-in Functions) :
توابعی که به صورت یک مجموعه بخشی از کتابخانهی استاندارد توی پایتون هستن .
کتابخانه استاندارد پایتون (Python Standard Library)، مجموعه ای از توابع از پیش نوشته هستن که با استفاده از این کتابخانه کار برنامهنویسی و ارتقای نرمافزارها سریعتر و سادهتر انجام میشه .
کتابخانه استاندارد پایتون یه شدت گسترده هس و یکی از مزایای این کتابخانه ها دسترسی و استفاده به شدت راحته .
طوری که با یه سرچ ساده کتابخانه مورد نظر و تمام دستورات مربوط بهش گیرتون میاد .
+ بعد میگن پایتون بد 🙂
توابع کتابخانهای (library) رو یک سری برنامه نویسا توسعه دادن و توی پکیجها و کتابخانهها منتشر کردن. برای استفاده از این کتابخانهها شما فقط کافی اسم پکیج یا کتابخانه مورد نظر خودتون رو سرچ کنین و بعدت از اینکه نصب کردین با کمک درستور (import) اونو توی برنامه اضاف کنید و از توابع آماده لذت ببرین .
یه سری از توابع داخلی و پر کاربرد پایتون :
() print : این تابع مقدار ورودی رو چاپ میکنه .
() abs : این تابع عددی ، مقدار قدرمطلق ورودی رو نمایش میده .
() type : نوع داده مشخص شده رو در خروجی نمایش میده .
() sum : مجموع داده های ورودی رو محاسبه و نمایش میده .
() min : بین اعداد ورودی کوچیک ترین رو نمایش میده .
() max : بین اعداد ورودی بزرگترین رو نمایش میده .
() Pow : این تابع جذاب دو مقدار به عنوان ورودی میگیره و نتیجه رو به عنوان یک مقدار توانی نمایش میده
() range : دنباله ای از اعداد رو ایجاد میکنه که به صورت پیشفرض از صفر شروع میشه و به ترتیب تا یک عدد قبل از عدد پایانی ادامه پیدا میکنه.
() len : تعداد کاراکتر های یک متن رو نمایش میده .
() upper : همه کاراکتر های ورودی رو به حروف بزرگ نمایش میده .
() lower : همه کاراکتر های ورودی رو به حروف کوچیک نمایش میده .
() bin : عدد صحیح رو به یک رشته باینری تبدیل میکنه .
() hex : عدد صحیح رو به شکل هگزودسیمال (مبنای ۱۶) نمایش میده .
۲ – توابع تعریف شده توسط کاربر (User-Defined Functions)
رفقا توی پایتون توابعی هستن که توسط برنامه نویس داخل خود برنامه تعریف میشن و برنامه نویس میتونه بعد از اون توی بخش های مختلف برنامه از این توابع استفاده کنه و همین موضوع سبب میشه که از زدن کد های تکراری دور باشه . برای تعریف تابع در پایتون از کلید واژه (def) استفاده میکنیم که در اصل مخفف کلمه define به معنی تعریف مشتق شدست . بهد از نوشتن این کلید واژه اسم تابع مورد نظر خودمون رو مینویسیم و بعد در ادامه داخل پرانتز ورودی های تابع رو مشخص میکنیم و در نهایت توی یک بلاک تمام دستورات و مراحل مد نظر خودمون رو مینویسیم .
مثال :