پارتیشن swap
به طور کلی همانطور که قبلا اشاره کردیم؛ هیچ لینوکسی بدون “/” معنی نمیدهد. بنابراین اگر قصد داشته باشیم فضای دیسک ما فقط ۱ پارتیشن داشته باشد باید به به “/” mount بشود. اما این روش برای سیستم های خانگی کارآمد است. در محیط های enterprise شما به عنوان ادمین باید فضای دیسک را حداقل به دو پارتیشن “/” و “swap” تقسیم کنید.بحث امروز ما پیرامون پارتیشن swap است. swap فضایی است که سیتم عامل آن را در نظر میگیرید تا در صورت اعمال بار اضافی بر physical memory(Ram) و کمبود فضا، از آن استفده کند.در ویندوز فایلی به نام page file این بار را به دوش میکشد و در لینوکس پارتیشنی به نام swap این وظیقه را بر عهده دارد.
مکانیزم استفاده از swap توسط کرنل
از کرنل تا باقی برنامه های سیستم باید برای اجرا ابتدا در رم جای بگیرند، حال فرض کنید رم سیستم ما ظرفیت اجرای ۷ برنامه همزمان را دارا است.اگر برنامه هشتم قرار باشد بروی سیستم اجرا شود، سیستم عامل(کرنل) طبق الگوریتم (LRU(least recently used آخرین برنامه ای که مدت زیادی است از آن استفاده نشده است را به پارتیشن swap میبرد و حالا برنامه هشتم در فضای رم اجرا خواهد شد.همانطور که میدانید مدیریت منابع در دستان کرنل سیستم عامل است بنابراین مغز متفکر پشت قضیه استفاده از swapکرنل است و ما به عنوان ادمین دخالتی در این امر نداریم. در نتیجه این فضا فاقد mount point میباشد. وجود swap در بعضی سیستم ها ضروری و در بعضی عملی غیر منطقی است. فضای استاندارد در نظر گرفته شده برای این پارتیشن۱٫۵ تا ۳٫۵ برابر رم فیزیکی سیستم در نظر گرفته میشود اما امروزه با پیشرفت سیستم ها و بالا رفتن ظرفیت این نوع حافظه ها گاهی اوقات نیازی به این پارتیشن نخواهیم داشت.برای دیدن فضای که در حال حاضر swapاشغال کرده از دستور free -h استفاده میکنیم.
راهکارهای افزایش سایز swap
اگر قصد داشته باشیم فضای swap خود را بیشتر کنیم، یکی از راه کار کم کردن از فضای باقی پارتیشن ها و اضافه کردن آن به پارتیشن swapاست که باید اصطلاحا پارتیشن ها را از ابتدا LVMمیساختیم. راه بعدی این است، در صورت وجود فضای بلا استفاده در هارد خود میتوانیم swap را حذف کرده و حالا فضای بیشتری برای آن در نظر بگیریم. راه حل بعدی استفاده از هارد دوم برای فضای این پارتیشن خاص است. البته تکه تکه کردن swap در چند پارتیشن باعث کمی کندی در راندمان سیستم خواهد شد.
مراحل پارتیشن بندی swap در هارد دیسک جدید
برای اضافه کردن یک هارد دیگر مخصوص فضای swap مراحل زیر را باید طی کنیم
- اتصال هارد جدید با کابل
- انجام پارتیشن بندی توسط ابزار fdisk
- انتخاب فایل سیستم swap
- فرمت کردن توسط دستور mkswap
- اضافه کردن swap جدید به swapاصلی
پس از انجام مراحل ۱ و۲ همانطور که قبلا اشاره کردیم با زدن دستور p میتوانیم اطلاعاتی راجب پارتیشن های موجود بروی دیسک مورد نظر ببینیم.
در ستون typt لینوکس را مشاهده میکنید که منظور همان فایل سیستم های محلی(ext3,ext4,….)است اما قصد ما انتخاب فایل سیستم swap است. برای اینکار باید ستون id (83) تغییر کند تا type نیز تغییر یابد. در لیست راهنمای ابزار fdisk یکی از دستورات “t” است که همین کار را انجام میدهد.
ایتدا باید شماره پارتیشن مد نظر را وارد کنید. در این نمونه روی هارد دیسک ۱ پارتیشن وجو دارد، در مرحله بعد hex code مد نظر را وارد میکنید. (برای مشاهده این کد میتوانید در همین دستور “l” را وارد کنید )در نسخه های جدیدتر ابزار fdisk یکسریaliasبرای موارد پر کابرد در نظر گرفته شده است بنابراین عبارت “swap” یا “۸۲” را تایپ میکنیم، مرحله سوم به پایان رسید.
پس از انجام مرحله چهارم جهت اضافه کردن swap جدید از دستور swapon [swap partition address] استفاده میکنیم.
شما دنبال کنندگان عزیز مجموعه فرکیان تک میتواند از طریق ویکی مجموعه ما نیز مطالب را دنبال کنید.