نصب و راه اندازی پایتون
به دوره آموزش پایتون خوش آمدید. برای رفتن به اولین جلسه این دوره، اینجا کلیک کنید. جلسه قبل درمورد پایتون و خصوصیات آن صحبت کردیم. برای نصب پایتون به وبسایت python.org رفته و نسخه ویندوز پایتون را از قسمت Download دریافت کنید. برای دانلود نسخه های قدیمی تر میتوانید روی گزینه view the full list downloads کلیک کنید.
بعد از دانلود و اجرای فایل نصبی پایتون که فقط ۲۵ مگابایت حجم دارد، باید گزینه Add python to path را فعال کرده و گزینه customize installation را جهت نصب با جزییات بیشتر بزنید.
و بقیه کار را مانند مراحل زیر ادامه میدهید.
پس از آن که پایتون نصب شد برای این که مطمئن شوید پایتون بطور کامل کار میکند لازم است CMD را باز کنید. برای این کار در نوار جستجو ویندوز، CMDرا تایپ کنید یا اینکه دکمه های پنجره و R را با هم گرفته تا Run باز شود و با تایپ کردن CMD، آن را باز کنید.
بعد از باز شدن CMD با نوشتن python باید با تصویر زیر مواجه شوید.
همانطور که میبینید نسخه کنونی پایتون قابل مشاهده است و نماد >>> به این معنیست که شما به shell پایتون دسترسی دارید و میتوانید از آن استفاده کنید.
در این محیط بعد از نوشتن هر خط کد و بعد از فشردن دکمه Enter، همان لحظه آن کد اجرا میشود. برای مثال یک اگر اعمال ریاضی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم را انجام دهید، پایتون نتیجه را بر میگرداند.
متغیر چیست؟
به ساده ترین بیان متغیر یک ظرف برای نگهداری اطلاعات میباشد.با تعریف هر متغیر، در حافظه فضایی برای نگهداری داده تخصیص میابد. برای استفاده از متغیر ها ابتدا باید آن ها را تعریف کنیم، برای این کار ابتدا یک نام دلخواه را مینویسیم و سپس با قرار دادن یک ” = ” آن را مقدار دهی میکنیم.
A = 4 B = 5 C = A * B
در اینجا مقادیر ۴ و ۵ در هم ضرب شده و عدد ۲۰ در متغیر C ذخیره میشود.
سعی کنید نام متغیرها را به گونه ای انتخاب کنید که به محض دیدن نام آنها، متوجه شوید که برای چه موردی تعریف شده اند.
نوع متغیر ها
هر متغیر بسته به این که چه داده ای را درون خود جای میدهد، نوع بخصوصی دارد، برای مثال متغیری که یک عدد صحیح را در خود نگهداری میکند از نوع int است. در جدول زیر انواع متغیر ها را با مثال آورده ایم.
x = 123 # integer اعداد صحیح x = 123L # long integer اعداد صحیح بزرگ x = 3.14 # float اعداد اعشاری x = "hello" # string رشته ها x = [0,1,2] # list لیست ها x = (0,1,2) # tuple چندتایی ها x = open(‘hello.py’, ‘r’) # file فایل
برای فهمیدن نوع متغیر ها کافیست از دستور type( ) استفاده کنید.
برای مثال:
x = 3 type(x) # <class 'int'> x = 1.5 type(x) # <class 'float'> type(5) # <class 'int'> type(4.2) # <class 'float'> type("Farkiantech") # <class 'str'>
شما میتوانید روی متغیر های عددی مثل int و float محاسبات ریاضی انجام دهید اما نمیتوانید بین یک عدد صحیح و یک رشته عمل جمع یا تفریق را انجام دهید.
نکته: اگر یک رشته را در عددی ضرب کنید، آن رشته به تعداد آن عدد تکرار میشود. برای مثال:
"example" * 5 # exampleexampleexampleexampleexample
نکته: میتوانید عمل جمع را بین دو یا چند رشته انجام دهید و رشته ها را به هم بچسبانید. مثال:
a = 'hi ' b = 'im ' c = 'a ' d = 'programmer' a+b+c+d # hi im a programmer
در پایان لازم به ذکر است که مجموعه فرکیان تک با خدمات آموزشی خود این امکان را فراهم آورده تا تمام علاقهمندان به دنیای تکنولوژی بتوانند بدون هیچ هزینه ای مسیر پیشرفت خود را پیدا کرده و در راه موفقیت قدم بگذارند.
در جلسه بعد درمورد تبدیل نوع متغیر ها صحبت خواهیم کرد.