مقدمه :
Lan یکی از رایج ترین مفاهیم موجود در شبکه میباشد. هنگامی که یک کامپیوتر اقدام به ارسال Broadcast کند ، همه ی نواحی که این پیغام میتواند به آن ها برسد را یک Broadcast domain یا Lan میگوییم.
اولین دستگاهی که برای شبکه های Lan ساخته شد ، سخت افزاری به نام Hub بود. Hub وسیله ای است که تعدادی پورت بر روی آن تعبیه شده است. هنگامی که تعدادی کامپیوتر به این پورت ها وصل شوند همه ی آن ها در یک Broadcast domain قرار میگیرند چراکه تمامی پورت های Hub در یک Broadcast domain قرار دارند. علاوه بر این ویژگی ، همه ی پورت های Hub در یک Collision domain نیز قرار دارند. این به این معنی است که اگر دو کامپیوتر همزمان با یکدیگر اقدام به ارسال اطلاعات کنند ، این اطلاعات با یکدیگر برخورد کرده و Collision رخ میدهد زیرا Hub یک Shared media است.
به بیان دیگر همه ی پورت های Hub در یک Collision domain قرار دارند.
برای رفع این مشکل دستگاه جدیدی به نام Bridge ساخته شد. هر پورت Bridge یک Hub جداگانه به حساب می آمد که به هر Hub نیز تعدادی کامپیوتر وصل میشدند. Bridge یک دستگاه لایه دویی بود که Mac Address را تشخیص میداد و درون خود نیز یک Mac Table داشت. به همین دلیل Mac Address مربوط به هر پورت Bridge را از یکدیگر تمییز میداد. در نتیجه اگر در یک پورت (Hub) ، تصادم یا Collision رخ میداد به سایر پورت ها سرایت نمیکرد چراکه Bridge اجازه ی عبور Collision را نمیداد. اما با این وجود همه ی پورت ها در یک Broadcast domain قرار میگرفتند.
به عبارت دیگر هر پورت Bridge یک Collision domain مجزا به حساب می آمد اما همه ی آن ها ( Bridge و Hub های متصل به آن ) با یکدیگر یک Broadcast domain را تشکیل میدادند.
با گذشت زمان تکنولوژی Bridge تکامل یافت و Multiport bridge ها را به وجود آورد. Multiport bridge یک Hub محسوب میشود که هر پورت آن مانند یک Bridge عمل میکند. در نتیجه هر پورت آن یک Collision domain مجزا است اما همه ی آن ها در یک Broadcast domain قرار دارند. با این حساب هرگاه چند کامپیوتر به پورت های این دستگاه متصل میشدند در یک Broadcast domain قرار میگرفتند و همچنین بدون ایجاد هیچ Collision ای اقدام به ارسال اطلاعات میکردند. پس از مدتی Multiport bridge ها را Switch نیز مینامیدند.
تفاوت Switch و روتر :
تمامی پورت های Switch در یک Broadcast domain قرار دارند در حالی که هر پورت روتر یک Broadcast domain جداست. به عبارت دیگر هنگامی که چند کامپیوتر به Switch متصل میشوند در یک Broadcast domain قرار میگیرند و یک شبکه ی Lan را به وجود می آورند. اما اگر تعدادی کامپیوتر را به پورت های یک روتر وصل کنیم هرکدام از آن ها در شبکه های مختلفی قرار میگیرند.
در میکروتیک مفهومی به نام Bridge وجود دارد که به وسیله ی آن میتوانیم روتر را به یک Switch تبدیل کنیم و پورت های آن را در یک Broadcast domain قرار دهیم.
Bridge یک اینترفیس مجازی است که میتوانیم آن را در میکروتیک ایجاد کنیم و سپس هر کدام از پورت های روتر را به دلخواه درون آن قرار دهیم. بدین ترتیب همه ی پورت های موجود در Bridge در یک Broadcast domain قرار میگیرند و مانند پورت های موجود در یک Switch با یکدیگر رفتار میکنند.
ساخت Bridge در میکروتیک :
وارد میکروتیک میشویم و گزینه ی Bridge را انتخاب میکنیم.
برای ایجاد Bridge بر روی علامت + کلیک میکنیم.
در قسمت Name نام مناسبی را برای Bridge انتخاب میکنیم. برای مثال اگر قرار است همه ی پورت های مربوط به واحد IT در یک Broadcast domain قرار بگیرند نام Bridge را br_IT قرار میدهیم.
با انتخاب گزینه های Apply و OK ، Bridge ساخته میشود.
در قسمت Interface پورت مورد نظر خود را انتخاب میکنیم.
در قسمت Bridge نام Bridge مورد نظر خود را انتخاب میکنیم.
نکته!!! در هر میکروتیک میتوانیم چندین Bridge ایجاد کنیم و در هر کدام دسته ای از پورت ها را قرار دهیم.
با انتخاب گزینه های Apply و OK پورت انتخاب شده درون Bridge قرار میگیرد.
برای قرار دادن سایر پورت ها در Bridge مجددا بر روی + کلیک میکنیم و مانند مراحل قبل عمل میکنیم.
نکته!!! پورت های روتر به صورت پیش فرض لایه سه ای هستند. این بدین معنی است که میتوان بر روی آن ها IP تنظیم کرد ، DHCP Server اجرا کرد و …. . اما پورت هایی که در Bridge قرار میگیرند ویژگی لایه سه ای خود را از دست میدهند. یعنی نه میتوان بر روی آن ها IP تنظیم کرد ، نه DHCP Server اجرا کرد و نه …. . در عوض IP ، DHCP Server و …. را بر روی Bridge تنظیم میکنیم. برای مثال هنگامی که DHCP Server را بر روی Bridge پیاده سازی میکنیم ، DHCP Server به همه ی Client هایی که به پورت های درون Bridge وصل هستند IP میدهد.
نکته!!! هنگامی که Wlan عضو Bridge باشد دیگر نمیتواند بر روی حالت Station قرار بگیرد. برای اینکه مانند یک Station عمل کند میبایست یکی از گزینه های زیر را انتخاب کنیم.
Station bridge :
این حالت به این معنی است که Wlan عضو Bridge میباشد.
Station pseudobridge :
این حالت به این معنی است که Wlan عضو Bridge میباشد اما دستگاه سمت مقابل ( Access point ) از جنس میکروتیک نیست. برای مثال یک سمت ارتباط ( Station ) میکروتیک است اما سمت دیگر آن ( Access point ) رادیو Ubnt .
Station wds :
این حالت به این معنی است که Wlan عضو Bridge میباشد اما پروتکل ارتباطی از نوع wds است.
نکته!!! در منوی Interface در کنار همه ی پورت هایی که عضو Bridge هستند حرف RS نوشته میشود. حرف R به معنی Running و حرف S برگرفته از کلمه ی Slave میباشد. در صورتی که کابلی به این پورت وصل نباشد ، تنها حرف S نمایش داده میشود.