ویژگی های کلیدی در لینوکس

امروز کمی بیشتر ویژگی های کلیدی لینوکس  را توضیح خواهیم داد …

در فرکیان‌تک پادکست فراز و نشیب‌های پیوستن پروژه گنو  با  لینوکس و جریان نرم افزار های آزاد را به اختصار توضیح دادیم. همچنین ارتباط بین یونیکس و لینوکس را بازگو کردیم؛ برای ادامه خوب است تا به برخی  از ویژگی های بارز و مشترک بین لینوکس و یونیکس بپردازیم(البته هدف مقایسه با ویندوز نیست چرا که برخی از ویژگی ها با نحوه یا اسم دیگری در ویندوز وجود دارند) :

طبقه بندی درختی فایل سیستم ها: به این معنی که  تمام دایرکتوری ها و فایل ها در لینوکس سازمان دهی و دارای طبقه بندی مشخصی هستند تا مدیران سیستم بتوانند دسترسی راحت تری به آنها داشته باشند. علاوه بر آن بتوانند تغییرات مورد نیاز خود را  اعمال کنند. برای مثال در لینوکس استانداردی تحت عنوان FHS(Filesystem Hierarchy Standard) تعیین می کند که هر دایرکتوری چه نوع  فایل هایی را باید شامل شود.

فایل کانفیگ های متنی: بطور کلی فایل های کانفیگ در دایرکتور به آدرس /etc قرار دارند و کاربران با ویرایشگر های متنی میتوانند آنها را به راحتی ویرایش کنند.

توسعه درایور: به این معنی که برای سخت افزارهای مختلف میتوان درایور های مجزا نوشت تا دستگاه هایی که برای سیستم ناآشنا هستند را با سیستم خود سازگار کنیم .

shell: خودکلمه به تنهایی به معنی پوسته صدف است.  در حقیقت رابط بین کاربر و سیستم عامل بوده و مانند یک پوسته برای سیستم عامل عمل می کند.کاربر ابتدا وظایف خود را به Shell گفته و آن دستورات را به کرنل منتقل می کند تا اجرا شوند.  نکتۀ اساسی اینجاست که هر دو محیط CLI و GUI  ( که امروزه به اشتباه desktop نامیده میشود) شل هستند. که bash از معروف ترین زبان های شل می باشد.

 

Linux Kernel

قلب تپنده سیستم عامل که وظیفه مدیریت منابع و فرآیند ها را بر عهده دارد. به دلیل متن باز بودن پروژه، علاقمندان تا همین لحظه در حال توسعه کرنل هستند به این صورت که قطعه کد توسعه یافته خود را به سایت kernel.org تحت نظر  بنیان گذار لینوکس، لینوس تروالدز ،ارسال کرده  و پس از صحت سنجی تغییرات  در کرنل تحت پروتکل های سازمان اعمال خواهد شد و از طریق همین سایت اطلاع رسانی می شود.

Monolithic Kernel به چه معناست؟

بطور کلی کرنل ها به ۳ دسته Monolithic , micro , hybrid تقسیم می شوند که اختلاف آنها بر سر تقسیم componentها بین دو فضای kernel mode  وuser mode  است. هر کدام از این ۳ نوع نیز دارای زیر شاخه های دیگری هستند که کرنل لینوکس از نوع Monolithic: modular می باشد به این معنی که کرنل قابلیت های مختلف مانند usb2,wifi,…. را هنگام نیاز بارگذاری کرده و در صورت لزوم از حافظه خارج می کند تا منابع سیستم را بهینه تر مدیریت کند.

Distribution به چه معناست و چرا لینوکس توزیع های مختلفی دارد؟

به مجموعه ای از نرم افزار ها و ابزارها که برای هدفی خاص در کنار هم دیگر  قرار گرفته اند را یک توزیع یا  distribution می گوییم که به سه دسته اصلی :

Debian Base

Slackware Base

Redhat Base

تقسیم می شوند و در جواب چرایی توزیع های مختلف می توان گفت به دلیل نیاز ها و خواسته های کاربران ؛ برای مثال kali Linux  مجموعه ابزار های مخصوص تست نفوذ شبکه را برای متخصصان امنیت جمع آوری کرده است.با این کار دیگر نیاز نیست کاربر Debian را نصب کرده و پس از آن تمامی نرم افزار های مورد نیاز خود در بحث امنیت را به لینوکس خود اضافه کند.

انواع Root در لینوکس  :

Root as super user: در حقیقت همان نفرit که در لینوکس با لغت SUPER USER از آن یاد میکنیم وظیفه‌ی مدیریت سیستم را بر عهده دارد.

Root as filesystem root: در حقیقت همان ریشه‌ی فایل سیستم ها می باشد که با علامت / نشان داده می شود و در این دایرکتوری تمامی فایل های مرتبط با لینوکس در آن قرار می گیرد.

Root as Root’s home directory: دایرکتوری که فایل های شخصی SUPERUSER  در آن قرار دارد. آدرس این دایرکتوری بصورت /root نوشته می شود.

Root as a group: بطور عمومی در لینوکس زمانی که دستور useradd username را وارد میکنیم، در اکثر توزیع ها برای همان یوزر یک گروه با همان نام ساخته می شود. بنا‌براین زمانی که یوزر root  ساخته می شود گروهی به همان نام نیز وجود دارد. در قسمت های بعدی بیشتر توضیح خواهیم داد که چگونه میتوانیم Home directory  را بصورت دستی تغییر بدهیم.

از مقالۀ بعد وارد دستورات لینوکس خواهیم شد، شما عزیزان مقاله های دیگر را می توانید از اینجا مشاهده کنید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *